Mijn eerste blogpost. Ik loop al wekenlang posts uit te schrijven in mijn hoofd, maar het zien van dit citaat (in een Engelse versie, ergens op het web) was de trigger om eindelijk aan dat eerste bericht te beginnen. Te beginnen tekenen, allereerst. Illustraties en lay-out lijken misschien bijkomstigheden; vaak is dat net hetgene waar ik mee begin. Het visuele. Ik wilde eerst een Nederlandstalige versie van het citaat beeldend uitwerken. Kwestie van prioriteiten stellen.

Een erg treffend citaat dus; mijn hoofd werkt echt een beetje zo. Ik zie, hoor, ruik, … iets en pop… pop… pop pop pop; een popcornreactie aan tabbladen in mijn gedachten. Linken, herinneringen, opties, dromen, ideale oplossingen, creatieve projecten en mogelijke engagementen. Fantastisch toch!? Zeer zeker!

En ook best hinderlijk…
Het maakt mij bijvoorbeeld een soort van nieuwsmijder. Niet zo één die zich principieel afkeert van alle (negatieve) berichtgevingen omdat hij er depressief van wordt, omdat hij er niet mee geconfronteerd wil worden, of omdat ie zich niet wil laten beïnvloeden.
Mijn persoonlijke browser ontploft gewoon. Pop… pop… pop  pop pop poppopopopppBOEM!

Ik moet kiezen wanneer ik mijn input-kanalen openstel: de momenten met mijn kinderen, mijn werk, sociale contacten. Terwijl ik dit schrijf, zit ik voor de computer met een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking. Ik luister enkel naar het nieuws op de radio op dagen gevuld met vreselijk saaie huishoudelijke taken (‘huishoudelijke taken’ vullen trouwens enkele van die tabbladen die steeds vastlopen en niet willen reageren), dagen zonder projecten en plannen in mijn hoofd, en zonder kinderen in huis. Voor de rest is mijn man mijn nieuwsfilter; die zorgt ervoor dat ik toch min of meer op de hoogte ben van de belangrijkste gebeurtenissen. 

Het maakt mij ook een slechte inslaper. Mijn persoonlijke computer laat zich niet zo gemakkelijk uitzetten, hoogstens in sluimerstand, maar één beweging en … popcorn! Er passeren veel goede ideeën net op dàt moment dat ik eigenlijk graag zou willen slapen, en dan sta ik soms weer op om die neer te schrijven, in de hoop daarna een rustiger hoofd te hebben. (Eenmaal dat inslapen echter gelukt is, mag je ’n bom laten ontploffen!)

‘Fantastisch toch!?’ zei ik eerst. Dat is gelukkig ook zo. Het is mijn grootste kracht, al heeft het lang geduurd vooraleer ik dat kon erkennen. Het vraagt ook wel wat training om die popcorn in de juiste richting te laten vliegen, en een zoektocht naar de juiste context (talenten floreren helaas niet in elke omgeving).

Ik heb de dynamiek en de kracht van creativiteit leren kennen en waarderen. Voorheen antwoordde ik gegarandeerd met iets betekenisloos als “ja ja” of “goh, dat stelt niet zoveel voor” als iemand een compliment gaf over mijn ‘creativiteit’. Dat ging dan meestal over iets moois dat ik gemaakt had. Handvaardigheid. Maar daar gaat het dus niet (alleen) over! Ik zie voortdurend verbindingen, mogelijkheden, verbeteringen, creatieve uitwerkingen, vernieuwing. Het idee ‘dat is onmogelijk’ zal niet snel in me opkomen. Net zomin als ‘dat kan ik niet’ (tenzij het gaat over extreme sportieve prestaties, of alcohol bannen uit mijn leven) of ‘dat kan jij niet’. Sterker nog; als anderen dergelijk idee uiten, stimuleert me dat zelfs stiekem nog meer om iets uit te werken. Ik ben een omdenker. Ik wéét dat er altijd opties zijn, en dan ga ik zoeken. Dan is ook de echte webbrowser even mijn beste vriend. En experimenteren, overleggen, verder zoeken, repeat. Heerlijk! 

Wat dit zo mogelijk nog meer fantastisch maakt, is dat het een passie is, en dat passie aanstekelijk is. Vuur werkt. Ik kan mensen ermee aansteken en op weg helpen naar creativiteit, naar nieuwe mogelijkheden die passen bij hun persoon en hun talenten. Outside the box – inside the box. 

In al mijn vorige jobs en engagementen heb ik die krachten wel een beetje kunnen inzetten, maar toch vooral in mijn vrije tijd. Al van kinds af aan, als ik er nu op terugkijk. Een kernkwaliteit dus, zo blijkt, en daar moet je iets mee doen, zoals er je werk van maken bijvoorbeeld. 

2 thoughts on “Mijn hoofd is als mijn webbrowser

Comments are closed.