“Wat hebben die mondmaskers met MAAK! te maken? ’t Is geen Coaching, en ook niet echt een Cocreatie. Is dat dan wel een goed idee voor de groei van je onderneming? Mensen gaan helemáal niet meer begrijpen wat je eigenlijk aanbiedt… Steek je je energie nu niet in een doelpubliek dat eigenlijk niet het jouwe is? Of gooi je het roer helemaal om dan?” 

Alvast meteen antwoord op dat laatste: nee, zeker niet! Veel te eentonig, elke dag mondmaskers naaien. Het was een afgelijnd project waar ik heel veel plezier aan heb beleefd en dat ik nu aan het afronden ben. 

Of dat projectje al dan niet een goed idee was voor de groei of naamsbekendheid van mijn onderneming? Daar ben ik nooit zo mee bezig eigenlijk… Strategisch denken is niet mijn grootste talent. Een sterke intuïtie daarentegen, een goede portie lef om te springen en doorzettingsvermogen om het te doen slagen, dát heb ik wel. 

Het mondmasker-project past dus helemaal bij wie ik zelf ben: ik krijg een vraag die me triggert en ga daar dan heel intensief een bepaalde periode mee aan de slag. 

Ook de link met MAAK! is veel groter dan je zou denken. Het hele mondmasker-proces is eigenlijk een prachtig praktijkvoorbeeld van waar MAAK! voor staat: 

>> ont-Moeten. krAcht. Actie. omdenKen! (& repeat) <<

ont-Moeten

Het begin van de lockdown, intussen 12 weken geleden. Ik zie coaches rondom mij in een razendsnel tempo uitpakken met aangepaste Corona-programma’s die inspelen op de situatie. 

Ik voel intern de druk stijgen, opgelegd door vooral eigen overtuigingen. 
> Als creatief en (deels) online coach móet ik toch ook op de proppen komen met een bijzonder aanbod? 
> En als pedagoog en ervaringsdeskundige móet ik toch minstens elke dag jongeren en ouders een originele tip cadeau doen over thuisscholing, structuur, het omdenken van allerlei beperkingen. 
> Bovendien móet ik als startend ondernemer nú tonen wat ik waard ben, want deze periode is als een soort ultieme selectie… 

MOET. IK. DIT. NU. DOEN? 

Nee dus hé. Gelukkig word ik daar steeds beter en sneller in. Nee. 
ont-Moeten. 
En ontmoeten. 

krAcht

Mijn eigen kracht. Vaak kan ik daar zelf in stappen.
Twaalf weken geleden had ik heel plots 3 kinderen fulltime thuis en werd ik op m’n eentje (overdag althans) verantwoordelijk voor álle aspecten van hun ontwikkeling. Dat was een stevige trigger om mijn flexibiliteit, organisatietalent en creatief denkvermogen ten volle te gaan inzetten. Ik vond dat dus eigenlijk niet zo erg. Ah nee. Het was een uitdaging, dat geeft me energie. We hebben dat ook echt supergoed gedaan die eerste weken! 

En toen… was het geen uitdaging meer en kwam de sleur. Dan ga ik me echt gevangen voelen. Ik had zoveel honger naar iets nieuws om de nodige energie uit te putten, maar ik zag niets… Het had niet veel zin om op dat moment bijv. nieuwe workshops of trainingen te gaan ontwikkelen. Dus dan ga ik in een soort van energetische zombie-modus en doe ik gewoon wat ik ‘moet’ doen. 

Gelukkig duren zo’n periodes ook nooit echt lang! Er verschijnt dan wel weer iemand aan de voordeur die me helpt weer in mijn kracht te komen, en dat mag je heel letterlijk nemen deze keer, dat van die voordeur. 

Je mag het toeval noemen. Of synchroniteit. Of veerkracht. Allemaal waar. 

Of ik dat misschien eens wou proberen – vroeg ze – die doorkijk-mondmaskers van maakjemondmasker.be? Het was voor haar team, omdat er een collega slechthorend is en dus deels afhankelijk van spraakafzien. 

Wat denk je? 

Actie

De traagheidswet.
Iets in rust, wil in rust blijven. Zodra iets in beweging is, wil het in beweging blijven. 
Die wet is heel erg van toepassing op mij… Van rust naar beweging, dat vraagt veel energie. 

Als ik niet in mijn kracht kan staan, en ik móet toch van alles ‘in orde brengen’, dan is die gevraagde energie soms echt onoverkomelijk en moet ik energiebronnen gaan zoeken. 
Als ik echter wél in mijn kracht sta door bepaalde projecten of uitdagingen, dan stroomt de energie en gaat zelfs alles waar ik eigenlijk een hekel aan heb (administratie, huishouden) als vanzelf! 

Het fysiek en met mijn handen dóen, speelt een belangrijke rol in dit proces van ‘in beweging komen’. Met enkel een idee voor bijv. iets dat ik op de computer moet uitwerken, gaat de actie uitblijven. Mentale en fysieke beweging gaan hand in hand. 

Eenmaal in beweging, ben ik dan weer niet meer te stoppen. 200 mondmaskers gingen hier de deur uit in de maand mei, à rato van >1u werk/masker… 

Puur op basis van ervaring en zelfkennis, heb ik tijdig het einde van dit project aangekondigd. Ik moet mezelf dan wat forceren om op tijd te stoppen, maar ik heb intussen geleerd dat het anders eindigt in een uitputtingsslag. Het mooi kunnen afronden zoals nu, voelt zo goed! Ik ben echt trots op hoe ik dit specifieke project heb aangepakt, en hoe ik zelf de voorbije jaren geëvolueerd ben om hierin mijn eigen intuïtie en ritme te respecteren. 

omdenKen

Elk (creatief) proces heeft z’n obstakels. In mijn mondmaskers-avontuur: overzicht in de plotse chaos creëren, een nieuw evenwicht werk-thuisscholing (en al de rest), soms moeilijke communicatie met klanten, schaarste op de stoffenmarkt, onderschatting van de extra tijd en kosten die bij verzending komen kijken, stevige vertragingen bij de pakjesdiensten, naaimachine defect, strijkplank versleten, …

Sommige problemen zie je van ver aankomen, andere overvallen je onverwachts, geen enkele laat je koud. Oplossen lukt niet altijd. Soms kan je helemaal niets en hebt je de situatie te aanvaarden, of stel je je verwachtingen bij. 

Soms kan je het probleem ook gaan omdenKen, en dan wordt het weer leuk. Ik vond bijv. de bestellingen voor mondmaskers in effen kleuren niet zo leuk… Die geven me niet echt voldoening bij het maken ervan, en die voldoening is nu net essentieel voor mij om te blijven gaan. Toen ik echter die effen stoffen ging kopen, zag ik al die kleurschakeringen op een gigantische tafel uitgestald, en dat was zo schoon! Instant popte het idee in mijn hoofd om met die effen kleuren toch nog iets creatiefs te doen, en plots was daar terug enorm veel zin om ermee aan de slag te gaan. 

[& repeat, zoals: bepaalde eisen van potentiële klanten. MOET. IK. DIT. NU. DOEN? Nee. ont-Moeten. Mijn krAcht zit in vrolijke, niet-alledaagse dingen maken met een heel fijne afwerking en service die z’n prijs meer dan waard is. Enz…]

[& stop. Wordt jouw project mijn volgende uitdaging? Plan een gratis kennismaking]