“De Zes Denkhoeden” van Edward De Bono is een beproefde methode om mensen creatiever en effectiever te leren denken.
De inzichten van De Bono maken vaak deel uit van mijn coachings en co-creatietrajecten.
Hier gebruik ik de hoeden (vereenvoudigd) om mezelf voor te stellen.


Wit

De witte hoed van het neutraal en objectief denken; van de feiten.

Mijn naam is Heleen Debaenst, geboren in 1980.
Ik heb drie fantastische puberzonen en een adoptiehond.
Mijn Masterdiploma in de Pedagogische Wetenschappen vulde ik nog aan met een lerarenopleiding en tal van cursussen op vlak van coaching en training.
Ik werk sinds 2005 voornamelijk als vormingswerker, onderwijsondersteuner, groepsbegeleider en coach voor verschillende vzw’s. Momenteel is dat bij Konekt vzw, als educatief medewerker in het Brake-Outproject.
In 2018 besliste ik om daarnaast als zelfstandige te starten om zo mijn kennis en ervaring nog beter te kunnen combineren met mijn passie voor creativiteit.
Ik ben een creatieve generalist, een autodidact, een koffieaddict, een maantje (je treft me beter ’s avonds dan ’s morgens) en je mag me altijd bellen voor een zot plan of een gezellige cafébabbel.

Blauw

Blauw is de kleur van de hemel en staat voor overzicht.

Zelf heb ik een goed passende blauwe hoed. Ik leg gemakkelijk verbindingen, teken lijnen, creëer een rode draad. Ik kan snel structuur, logica en overzicht brengen waar anderen ermee worstelen, wat goed van pas komt bij het faciliteren van co-creaties.

Rood

De kleur van vuur, passie en gevoelens. Deze hoed vertegenwoordigt het tegenovergestelde van de witte hoed.

Passie en emoties zijn intense drijfveren. Hoewel mensen mij vaak als rustig, beheerst en bedacht zien, is er intern meestal heel wat aan het bruisen en borrelen. Ik ben een wolfsvrouw met een sterke intuïtie, gemakkelijk geraakt door kleine mooie dingen en momenten, overtuigd van het aanstekelijke vuur dat passie doet ontbranden. Mijn hoofd is dan ook zelden stil. Ik vind mijn rust in de natuur, in het creëren van moois en lekkers, en soms in de yoga.

Geel

Geel is de kleur van de zon en staat voor optimisme en constructief denken.

Ik ben een vat vol ideeën en laat me niet gauw ontmoedigen om die ideeën uit te voeren. Ik leer ook graag en snel nieuwe vaardigheden en kaders.
Alle mensen en situaties bulken van de mogelijkheden; daar heb ik een groot vertrouwen in en ga ik graag naar op zoek.
Ik ben toegewijd en loyaal, vasthoudend, direct. Mijn werk verloopt procesgericht, vanuit een sterke visie en met oog voor kwaliteit en ieders eigenheid.

Zwart

De zwarte hoed staat voor kritisch denken en voorzichtigheid; voor het opsporen van (mogelijke) problemen en obstakels.

Elke sterkte heeft z’n valkuil… Zo moet ik bijvoorbeeld oppassen om niet té koppig, té naïef of té toegewijd te zijn. Ik beland al eens (veel) te laat in bed omdat ik helemaal in m’n flow zit om iets af te werken of nog beter te krijgen. Op tijd gaan slapen is dus een aandachtspuntje hier…

Groen

Het frisgroen van de lente staat voor nieuwe ideeën, mogelijkheden en invalshoeken; voor energie, verandering en groei.

De hoed van het creatieve denken; dat is duidelijk mijn favoriete hoed! Creëren is voor mij namelijk de essentie van ons bestaan.
Het geeft me veel energie om mens en natuur te zien groeien, en nog meer als dat in een boeiende samenwerking verloopt.
Omdenken is als een levenshouding, nieuwe ideeën en projecten realiseren een passie.